Beter plannen, beter met stress omgaan, beter communiceren: een goede mentor kan je verder op weg helpen in je werk. Mentoring is de laatste tijd uitgegroeid van een activiteit die vooral op nieuwe medewerkers was gericht tot ‘een optie voor iedereen die kan profiteren van de kennis van iemand met meer ervaring’.
De One Minute Mentor is een handzaam boekje voor mensen die een mentor zoeken óf een mentor willen worden. Het heeft de vorm van een ‘businessparabel’, met tussendoor praktische inzichten over het vormgeven aan een mentorrelatie. Kort en krachtig, “omdat we uit ervaring weten dat de beste adviezen die we ooit hebben gegeven of gekregen niet meer dan één minuut in beslag namen”, zeggen de auteurs Ken Blanchard en Clair Díaz-Ortíz.
Blanchard is een Amerikaanse managementgoeroe die naam maakte als grondlegger van het concept van situationeel leiderschap en als schrijver van De One Minute Manager. Díaz-Ortíz stond mede aan de wieg van Twitter en werd bekend als de vrouw die de Paus aan het twitteren kreeg.
Zoek de juiste mentor
Je kunt een mentor op uiteenlopende plekken vinden. Denk aan vroegere leidinggevenden, leraren, buren, vrienden of familieleden. Als je er eenmaal naar op zoek gaat, duiken er overal om je heen potentiële mentoren op. Wees niet bang om iemand te vragen of hij of zij je mentor zou willen zijn, zeggen Blanchard en Díaz. Het ergste dat je kan gebeuren is dat hij of zij nee zegt. Dat is geen ramp. Voordat je het vroeg had je immers ook nog geen mentor, dus de situatie is er niet anders op geworden.
Denk er, voordat je op zoek gaat, wel goed over na wat voor mentor je wilt. Welke eigenschappen en wat voor persoonlijkheid vind jij belangrijk? Zorg dat je in het eerste gesprek nagaat of er in voldoende mate sprake is van gemeenschappelijke waarden. Blanchard en Díaz hebben het in dit verband over zielsverwantschap. Als je merkt dat het gesprek niet soepel loopt of dat er geen klik is, laat dat dan meteen aan de ander weten en bedank hem of haar beleefd voor zijn of haar tijd. Als het niet goed voelt, is het waarschijnlijk geen goede match.
Wees zelf een mentor voor anderen
Potentiële mentoren denken vaak dat ze niet genoeg kennis hebben om mentor te zijn, terwijl dat meestal onzin is. Als je behoorlijk goed weet wat je doelen zijn en een duidelijk beeld hebt van je eigen kwaliteiten, zou je wel eens een hele goede mentor kunnen zijn, zeker als je de nodige levens- en werkervaring met je mee draagt. En het is een misverstand om te denken dat het veel tijd kost.
Je kunt als mentor bovendien zelf ook veel profijt hebben van een mentorrelatie. “Een lamp die je voor een ander aansteekt, verlicht ook je eigen pad.” Door voor een ander als mentor te fungeren, krijg je vaak helder welke stappen je zelf moet zetten.
Hoe kom je aan iemand van wie je de mentor kunt zijn? Dat is niet zo moeilijk, zeggen Blanchard en Díaz. Als je eenmaal de intentie hebt uitgesproken om iemands mentor te willen zijn, zal het je verbazen hoeveel mensen zich aandienen.
Maak duidelijke afspraken over de mentorrelatie
Bij de start van een mentorrelatie is het verstandig een aantal basisafspraken met elkaar te maken, bijvoorbeeld: hoe vaak komen jullie bij elkaar? Heb je tussen de afspraken door ook contact? Hoe lang denk je behoefte te hebben aan de mentorrelatie? Het is belangrijk dat de mentorrelatie begint met het formuleren van een duidelijke missie en een helder doel. Wat hoop je te bereiken met de mentorrelatie?
De gesprekken gaan vervolgens over de zorgen, behoeften, vorderingen en ideeën die je daarbij ervaart en de manieren waarop de mentor je daarbij kan helpen. Een van de beste dingen die je als mentor kunt delen is je netwerk. Welke mensen ken jij die de ander kunnen helpen?
Zet een formeel mentorprogramma op
Een formeel mentorprogramma opzetten is een van de slimste investeringen die een organisatie kan doen, schrijven Blanchard en Díaz. Het behoudt de kennis en de energie van mensen in de organisatie. Het leidt tot beter opgeleide medewerkers, meer betrokkenheid en meer persoonlijk leiderschap.
En het is eigenlijk heel simpel op te zetten. Je stelt een paar simpele richtlijnen op, je bouwt binnen en buiten de organisatie een netwerk van mentoren, je informeert medewerkers daarover en je gaat van start!
Programma Betekenisvol Leiderschap
Voor leidinggevenden die meer zin willen geven aan hun werk en dat van anderen.

Geef een reactie