Een hoofd P&O dat werkt vanuit Nieuw Organiseren

Nicole Doornbos heeft het overgrote deel van haar loopbaan in de zakelijke dienstverlening gewerkt. Een paar jaar geleden is ze zzp’er geworden en sloot ze zich aan bij ons netwerk. Sinds kort heeft ze weer een dienstverband. Ze werkt vier dagen per week als hoofd P&O in de ouderenzorg.

Dat doet ze uiteraard vanuit de principes van Nieuw Organiseren. “Wat ik belangrijk vind, is samen leren, fouten durven en mogen maken en experimenteren. Alles is aanwezig in je collega’s en jezelf en samen kun je elke dag verbeteren.”

“De methodes en aanpakken die altijd werkten, werken nu niet meer of onvoldoende. Dat vraagt van medewerkers om hun patronen en mentale modellen los te laten en samen met de collega’s te onderzoeken wat nodig is.”

Waarom ben je weer in dienstverband gaan werken?

Eigenlijk bij toeval. Ik werd benaderd met de vraag of ik wilde solliciteren en ik dacht: ach, waarom ook niet? Maar in het sollicitatiegesprek was er van beide kanten meteen een klik en toen moest ik een knoop doorhakken. De beslissing heb ik puur op intuïtie genomen. Achteraf denk ik dat ik onbewust weer een soort thuisbasis zocht. Als zzp’er werk je vaak in je eentje, in dienstverband werk je elke dag samen in een team.

Ik werk nu als manager HRM bij Hooge Heem en Vredewold. Er is bewust voor deze combinatiefunctie gekozen. In de praktijk betekent het dat ik per week drie dagen bij Vredewold ben en een dag bij Het Hooge Heem. Dit bevalt goed, omdat je zaken kunt combineren en dat wat handig is samen doen. Je hoeft het wiel niet twee keer uit te vinden en je kunt je kennis, kunde en ervaring snel delen. En ik heb nog één dag over voor advieswerk en trainingen, dat is ook erg fijn.

En waarom de ouderenzorg?

Het overgrote deel van mijn loopbaan heb ik in de zakelijke dienstverlening gewerkt. Altijd met veel plezier. Een enorm groot verschil in de ouderenzorg vind ik dat je zo dicht bij, met en voor je klanten werkt.

Geweldig en bijzonder dat je mag werken op de plek waar je klanten wonen. Als ik door de gang loop of naar een huiskamer ga, ben ik meteen in contact met de mensen waar ik mijn werk voor doe. Het heeft iets heel intiems en maakt voor mij elke dag een feestje om onderdeel uit te mogen maken van hun dagelijkse leven!

Hoe pas je in je werk de principes van Nieuw Organiseren toe?

Wat ik belangrijk vind, is samen leren, fouten durven en mogen maken en experimenteren. Alles is aanwezig in je collega’s en jezelf en samen kun je elke dag verbeteren. Daarin ligt ook je eigen ontwikkeling.

Door mijn overstap naar de ouderenzorg heb ik heel veel nieuwe dingen geleerd en dat vind ik best spannend. Niet alles weten, veel vragen stellen, je verdiepen in nieuwe kennis, alles natuurlijk wel goed willen doen…

Het is uit je comfortzone stappen en voelen hoe dat is. Zo belangrijk bij leren en sowieso in het leven. Ook onze bewoners worden geheel uit hun comfortzone gehaald als ze bij ons komen wonen en dan nog op een veel ingrijpender manier. Het is hun eindstation….

Kan de kwaliteit van zorg overeind blijven?

Daar ben ik heel optimistisch over. Ik zie een beweging van de focus op zorg naar een focus op welzijn. Vanuit een gezamenlijke ambitie (een betekenisvol leven voor onze cliënten/bewoners) samen deze focus gaan bereiken.

Dat kan, daar ben ik van overtuigd, alleen maar samen, dus met onze collega’s die zorgen, de collega’s die verantwoordelijk zijn voor de huishouding en voeding en de activiteitenbegeleiding. Samen rondom de cliënt staan en op die plaats oplossingen bedenken.

Welke uitdagingen zie jij voor P&O?

Uitvinden hoe je ondersteunende rol vanuit P&O eruit ziet in het veranderende zorglandschap. De methodes en aanpakken die altijd werkten, werken nu niet meer of onvoldoende.

Dat vraagt van medewerkers om hun patronen en mentale modellen los te laten en samen met de collega’s te onderzoeken wat nodig is en wat gaat helpen om onze cliënten/bewoners een fijne en betekenisvolle dag/leven te laten ervaren bij ons.