POSTADRES: Coendersweg 39, 9722 GB Groningen
CONTACT: +31 (0)6 55 70 64 37
VOLG ONS:
Top
 

Vernieuwing van medezeggenschap bij gemeenten

Nieuw Organiseren / Trainingen / Vernieuwing van medezeggenschap bij gemeenten
NIEUW ORGANISEREN ACADEMIE

Vernieuwing van medezeggenschap bij gemeenten

Voor wie

OR-en en/of andere groepen die zich willen inzetten voor een betere medezeggenschap en meer participatie bij gemeenten.

Inhoud

Onze moderne tijd vraagt geen top-down sturing en controle maar wendbaarheid: een adaptieve en responsieve gemeente. De ‘nieuwe ambtenaar’ heeft behoefte aan minder hiërarchie en meer zelfsturing.

Hierbij horen ook andere vormen van participatie en medezeggenschap. De klassieke ondernemingsraad als vertegenwoordigend orgaan, met haar vaste cyclus van OR- en overlegvergaderingen, dat via het advies- en instemmingsrecht reageert op de bestuurder, is niet meer van deze tijd. Er is behoefte aan een ‘nieuwe ondernemingsraad’ die samen met de bestuurder en het management invulling geeft aan nieuwe vormen van organiseren.

In deze training ontdekken we hoe dit vorm en inhoud kan krijgen en hoe de expeditie naar innovatieve medezeggenschap er uit kan zien.

Opzet

De training is opgebouwd uit de volgende vijf sporen.

  1. Een nieuwe kijk op organiseren. Waardetoevoeging, vertrouwen, verbinding en verantwoordelijkheid. Theory U, de Cyane Organisatie en Anders Vasthouden. Betekenis.
  2. Op weg naar ‘samenzeggenschap’. Waarom klassieke medezeggenschap onder druk staat. drie vernieuwingsbewegingen: van reactief naar proactief; Kernondernemingsraad en van indirecte naar directe medezeggenschap. Dilemma’s.
  3. Nieuwe rollen voor de ondernemingsraad. Waakhond, veranderaar en verbinder. Wat betekenen ze en wanneer pas je ze toe?
  4. Anders vergaderen en moeilijke gesprekken voeren. Beperken van overleg. Nieuwe vormen van vergaderen. Met concrete handvatten, checklists en draaiboeken. Deep Democracy en Appreciative Inquiry.
  5. Op expeditie. Andere verhoudingen tussen beleid, uitvoering en bedrijfsvoering. Betekenis voor (mede) zeggenschap. Lef en het gedoe op tafel. Het goede gesprek.

Duur

De training bestaat uit een verkenningsbijeenkomst, twee trainingsdagen en een terugkombijeenkomst.

Wij werken zowel tijdens de bijeenkomsten als tussendoor met expeditieopdrachten, waardoor de nieuwe inzichten meteen in de praktijk worden toegepast.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben jij geïnteresseerd in een incompany training en wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Je bereikt ons via +31 (0)6 55 70 64 37, mail naar info@nieuworganiseren.nl, of vul het adviesformulier in.