POSTADRES: Coendersweg 39, 9722 GB Groningen
CONTACT: +31 (0)6 55 70 64 37
VOLG ONS:
Top
 

Ondernemingsraad nieuwe stijl

Nieuw Organiseren / Trainingen / Ondernemingsraad nieuwe stijl
NIEUW ORGANISEREN ACADEMIE

Ondernemingsraad nieuwe stijl

Voor wie

Ondernemingsraden die willen bijdragen aan vernieuwingen op het gebied van organiseren, samenwerken en medezeggenschap. Die zich niet laten hinderen door wetten en procedures, maar ze als hulpmiddel zien om samen te werken aan een nieuwe organisatie. Die kritisch zijn waar dat nodig is en voet bij stuk houden.

Inhoud

Mensen krijgen steeds meer moeite met de regeldrift en systeemdwang binnen klassieke organisaties. Het nieuwe credo is: terug naar de menselijke maat. Terug naar de bedoeling. Geen top-down sturing en controle maar flexibiliteit en wend­baarheid.

Hierbij horen horen ook andere vormen van partici­patie en medezeggenschap. De klassieke ondernemingsraad als vertegen­woordigend orgaan is niet meer van deze tijd. Er is behoefte aan een ‘nieuwe ondernemingsraad’. Maar hoe kan deze vorm en inhoud krijgen? En hoe kan de expeditie naar nieuwe vormen van medezeggenschap er uit zien?

Opzet

De training is opgebouwd uit de volgende vijf sporen:

  1. Een nieuwe kijk op organiseren. De principes van nieuw organiseren: waardetoevoeging, vertrouwen, verantwoordelijkheid en verbinding. Theory U, de Cyane Organisatie en Anders Vasthouden. Betekenis voor de ondernemingsraad. Waar staat jullie organisatie?
  2. Waarom oude medezeggenschap niet meer werkt. Drie  vernieuwingsbewegingen: van reactief naar proactief; ook andere medewerkers betrekken bij medezeggenschapswerk; van indirecte naar directe medezeggenschap. Organizational citizenship behavior, transactionele analyse. Praktische tips en handvatten.
  3. Van klassieke medezeggenschapper naar nieuwe rollen voor de ondernemingsraad. De waakhond: blaffen als er gevaar dreigt en bijten als het nodig is. De kantelaar: zelf voorstellen ontwikkelen die de organisatie helpen om te ‘kantelen’. De procesregisseur, die directe vormen van (mede)zeggenschap mogelijk maakt.
  4. Anders vergaderen. Large Scale Interventions: world café en open space. Moeilijke gesprekken voeren. Spelregels van een goede dialoog. Deep democracy, appreciative inquiry en Harvard negotiation project. Concrete handvatten, checklists en draaiboeken.
  5. Expeditie medezeggenschap. Samen met bestuurders, managers en medewerkers onderzoeken hoe de organisatie er uit zou moeten zien en hoe medewerkers betrokken kunnen worden. Concreet plan van aanpak. Meteen beginnen.

Duur

De training bestaat uit een verkenningsbijeenkomst, twee trainingsdagen en een terugkombijeenkomst.

Wij werken zowel tijdens de bijeenkomsten als tussendoor met expeditieopdrachten, waardoor de nieuwe inzichten meteen in de praktijk worden toegepast.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben jij geïnteresseerd in een incompany training en wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Je bereikt ons via +31 (0)6 55 70 64 37, mail naar info@nieuworganiseren.nl, of vul het adviesformulier in.