POSTADRES: Coendersweg 39, 9722 GB Groningen
CONTACT: +31 (0)6 55 70 64 37
VOLG ONS:
Top
 

Blog

Nieuw Organiseren / Overigen  / Minimal control
Minimal control 1

Minimal control

Als je control ziet als ballast, dan is ‘minimal control’ al een hele stap vooruit. Zie je control als een nuttige inzet op de effectiviteit en efficiëntie van je organisatie, dan levert ‘minimal control’ de vraag op waarom je dat minimaal zou moeten doen. In een poging beide bij elkaar te brengen, kom ik er op uit dat ‘minimal control’ staat voor het streven control op zichzelf effectief en efficiënt vorm te geven. En het lijkt me de eer van de controller te na om dat anders te willen.

Minimal control vraagt daarmee vooral een kritische kijk van de controller op zijn eigen werk. En net zoals bij de timmerman de deuren scheef hangen, zou het wel eens kunnen zijn dat de controller weinig aandacht besteed aan zijn eigen effectiviteit en efficiëntie. Een mooie vraag dus voor de controllers: hoeveel tijd besteed u daaraan?

Ik verheug me nu reeds op het eerste moment dat ik van een controller een rapportage krijg aangereikt en deze vraag ga stellen. En de vraag hoeft niet zo abstract te blijven, maar kan overgaan in vragen als: weet u hoeveel pagina’s gelezen worden, welke pagina’s gelezen worden en wat het verschil is in effect tussen een rapportage van 10 pagina’s of een rapportage van 100 pagina’s. Welk effect verwacht u dat de rapportage heeft en welk andere mogelijkheden zouden er zijn om dat effect te bereiken? En, als daar goedkopere mogelijkheden tussen zitten, waarom heeft u die andere mogelijkheden dan niet benut? Ha, ik zie eindelijk weer eens uit naar de volgende rapportage.

Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter