POSTADRES: Coendersweg 39, 9722 GB Groningen
CONTACT: +31 (0)6 55 70 64 37
VOLG ONS:
Top
 

Blog

Nieuw Organiseren / Algemeen  / Lentekriebels organiseren

Lentekriebels organiseren

Lentekriebels zijn voor mij een soort onbestemd geluksgevoel als ik ’s ochtends vroeg de eerste merel hoor zingen, krokussen zie bloeien of een weiland vol kleine lammetjes zie. Even stilstaan. De natuur wordt wakker, krijgt er zin in. Ik ook. Energie om nieuwe dingen te ondernemen.

Ik heb ook de winter gekend. Drie jaar geleden voelde ik me somber, druilerig, kleurloos. Hoe lang duurt het nog dat ik met pensioen mag? Hoe hou ik het vol? Hoe los ik het op?

Dit ging een tijd zo door. Totdat ik mijzelf leerde andere vragen te stellen. Vragen als: Wanneer gaat het eigenlijk wél goed in het werk? Wat geeft mij wél energie? Waar heb ik lol in? Wat doe ik dan? Hoe krijg ik daar meer van?

Deze vragen raakten mij. Er gebeurde iets bijzonders. Ik kreeg meer energie en het sombere gevoel begon af te nemen. Het werd weer lichter. De lente brak aan.

En ik begon dingen te doen die me energie gaven, waar ik een goed gevoel van kreeg, waar ik lol in heb, waar ik talent voor heb. Lentekriebels. Ik ging weer meer met groepen werken, nieuwe trainingen ontwikkelen. Vanuit zin om nieuwe dingen te leren volgde ik de leergang Appreciative Inquiry bij het Instituut voor Interventiekunde en verdiepte ik mij in de Positieve Psychologie.

Van klacht naar kracht

Ik ontdekte als afgestudeerd psycholoog dat het onderzoek in mijn vak zich verplaatst heeft. De traditionele psychologie richt zich vooral op klachten en het oplossen van problemen. Dat is goed, noodzakelijk en waardevol. De positieve psychologie uit de jaren negentig richt zich op de andere kant. Waar zijn mensen goed in? Wat geeft plezier? Het belang van trots, dankbaarheid, veerkracht en optimisme. Waar gaat het goed? Hoe kun je dat verder versterken? Van klacht naar kracht.

Het mooie daarvan is: hoe meer aandacht voor opbouwende emoties, ‘het zoet’, hoe wijder de blik. Aanpassingsvermogen en veerkracht nemen toe. Er ontstaat ruimte om andere dingen te doen en nieuwe dingen te leren. In deze tijd waarin organisaties en functies razendsnel veranderen, is dat een belangrijk gegeven. Meer aandacht voor het zoet in organisaties is niet alleen leuk maar ook uiterst waardevol!

Hoe kun je dit organiseren?

Overal en altijd. Zie je een vrolijke collega bij de koffieautomaat? Benoem dat en vraag eens door: ‘Zo te zien ben je ergens echt vrolijk van geworden, hè. Mag ik weten hoe dat komt?’

Je kunt een waarderende manier van ‘bijpraten’ inbouwen in bestaande routines. Bij een ‘bilateraaltje’, een teamoverleg, vergadering of voortgangsgesprek. Start het overleg eens anders. Vraag naar positieve ervaringen, zaken die goed gaan en vraag daarop door. Bijvoorbeeld: vertel eens wat voor jou het leukste moment van de week was. Wat gebeurde er? Wat heb je daar zelf in gedaan? Wat was voor jou het meest interessant of inspirerend? Wanneer was jij in dit project op je best? Wat deed je? Welke talenten van jezelf heb je gebruikt? Vertel eens…

Als deze vragen vertrouwd worden, een soort nieuwe routine, dan verlegt de focus in onze hersenen zich haast automatisch naar het herkennen van positieve ervaringen. We worden ons meer bewust van ‘het zoet’ in onszelf, in het werk en in de omgeving. Nieuwe neurale verbindingen in plaats van de oude vertrouwde olifantenpaadjes.

Jij kunt dagelijks bijdragen aan meer bevlogenheid in je team, als je de moeite neemt om positieve emoties op te merken en daar kort en met aandacht op te reageren. Van het ervaren en delen van positieve ervaringen worden mensen creatiever en socialer. Lentekriebels zijn besmettelijk!

Niet meer over problemen praten? Allemaal blije eikels?

Nee, nadrukkelijk niet! Het gaat om balans tussen het zoet en het zuur. Niet automatisch inzoomen op klachten en problemen maar meer aandacht voor wat wel werkt, elkaars talenten, en dat laten groeien.

Elkaar aanspreken op gedrag is een voorwaarde voor het goed functioneren van een team, een organisatie. Zeker in veranderende organisaties waar de verantwoordelijkheden vaak lager in de organisatie komen te liggen. Het niet bespreken van irritaties en conflicten zorgt voor enorm veel energieverlies. Roddels. Bronnen van ergernis. Energieslurpers. Dus zorg dat het gedoe op tafel komt.

Maar laat het daar niet bij. Het gaat om het zoeken van evenwicht tussen positieve en negatieve krachten. Met aandacht kun je Lentekriebels organiseren!

Heleen werkt als adviseur en trainer vanuit de principes van waarderend onderzoeken en positieve psychologie. Op basis hiervan ontwikkelden wij de training Succesvol samenwerken als team.

Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter