Wie denkt vanuit de hiërarchie?

harro-labrujere

Harro Labrujere

Harro heeft veel ervaring met sociale innovaties, samenwerken vanuit waarden en ondernemen in het sociaal domein. Medeoprichter en partner van Nieuw Organiseren en bestuurder van Kringwijs, een organisatie die werkt aan een samenleving waarin mensen verantwoordelijkheid nemen. Hij schreef het boek ‘Bouwen op sociale veerkracht’.

Wie denkt vanuit de hiërarchie?

In organisaties waarin teams zijn ingericht zonder een direct leidinggevende*, hoor ik nog wel eens de verzuchting: ‘wij krijgen te weinig waardering’. En als dan wordt doorgevraagd dan wordt de behoefte uitgesproken deze waardering te ontvangen van iemand hoger in de hiërarchie – ook al is die in de organisatie nauwelijks relevant**.

Het grappige is dat deze teams vaak met enthousiasme afscheid hebben genomen van het idee dat er voor hun bepaald werd hoe hun werk moest worden ingericht. Immers: zij weten het best wat er zich allemaal afspeelt rond hun werk en wat het beste werkt. Maar waarom hebben de teams dan niet met evenveel enthousiasme afscheid genomen van het idee dat waardering vanuit de hiërarchie moet komen? Immers: de directe collega’s hebben het beste zicht op wat iedereen doet. En een compliment van je collega’s is daarmee beter gefundeerd en dus waardevoller, zou je denken. Of hechten we toch stiekem meer waarde aan de hiërarchie dan we willen toegeven? Oh, al die interessante vragen!

* Ja dat kan echt, maar daar gaat het nu even niet over
** Ja dat kan echt, maar daar gaat het nu even niet over

Deel deze blog via social media: