OR: bureaucratie of vertrouwen?

jan-de-jonge

Jan de Jonge

Jan heeft ruim 25 jaar ervaring als organisatieadviseur en coach binnen overheid, zorg en onderwijs. Medeoprichter en partner van Nieuw Organiseren. Zijn aanpak kenmerkt zich door een beide-benen-op-de-grond benadering. Hij heeft talrijke publicaties op zijn naam op terreinen als leiderschap, HR en organisatieontwikkeling, waaronder Het Grote Kleine Inspiratieboekje voor HR en Nieuw Organiseren.

OR: bureaucratie of vertrouwen?

Je hoort steeds vaker dat de professionals op de werkvloer onvoldoende ruimte en vertrouwen krijgen. Wat kan de Ondernemingsraad doen om hier verandering in aan te brengen?

We weten allemaal dat van bovenaf sturen en beheersen niet meer van deze tijd is. In plaats van het topdown ‘uitrollen’ van uitgewerkte plannen werken moderne organisaties met kleine informele stappen toe naar een ‘stip op de horizon’ met optimale betrokkenheid van de medewerkers. Ze sturen niet door middel van implementatieplannen, procedures, beleidsregels, targets, certificerings­trajecten en noem maar op. Moderne organisaties geven hun medewerkers ruimte en vertrouwen.

Je mag verwachten dat de Ondernemingsraad deze ontwikkeling bevordert. Maar is dat wel zo? Als je als OR een cultuur van ruimte en vertrouwen wil, moet je ruimte en vertrouwen geven. Dus: je niet overal mee willen bemoeien! Veel Ondernemingsraden vragen echter om gedetailleerde plannen en procedures die medewerkers ‘zekerheid’ bieden. Dat is naar mijn mening een slechte zaak, want zo’n OR is een OR die de bureaucratie bevordert. Ik ben van mening dat de OR zich juist zou moeten ontwikkelen tot strijder tegen zinloze plannenmakerij en verantwoordingen. Wat vind jij?

We hebben een training ontwikkeld die ondernemingsraden helpt om tot een andere vorm van medezeggenschap te komen: de nieuwe ondernemingsraad.

Deel deze blog via social media:

Lees meer van onze blogs:

Democratisch gedoe Besturing van je eigen werk is veel waardevoller dan medezeggenschap over de besturing van de organisatie.
De helden van de ondernemingsraad De Nieuwe OR is een ‘kantelaar’, een voorloper als het gaat om Nieuw Organiseren. Dat vraagt het nodige lef.
OR vindt zichzelf opnieuw uit Geen geneuzel over instemmingsrecht- en adviesrecht maar blijven opletten of het besluitvormingsproces klopt.
De OR is aan vernieuwing toe! Veel OR’en houden zich bezig met het beoordelen van plannen van de directie. Dit leidt zelden tot betere besluiten.