Impressie Nieuw Organiseren Diner 28 maart 2019

Het is vijf uur. Langzaam druppelen de mensen binnen. Ongeveer dertig bestuurders, managers, teamleiders, HR- en organisatieadviseurs spreken op deze donderdagavond onder het genot van een viergangendiner over nieuwe vormen van organiseren. Ze doen dit aan de hand van drie korte dinner speeches, die worden besloten met prikkelende stellingen of vragen waar aan tafel over wordt doorgepraat.  

De gasten krijgen bij aankomst een kaart uitgereikt waarop ze aangeven wat voor hen de essentie is van nieuw organiseren. Een paar antwoorden: Energie door samensturing. Ontdekken door te proberen. Oprechte verbinding. Samen werken aan iets moois. Niet te moeilijk doen.

Na het welkomstwoord van Jan de Jonge en een kort kennismakingsrondje zoekt iedereen een tafel met mensen die ze beter willen leren kennen. Omdat ze een vergelijkbare visie op nieuw organiseren lijken te hebben óf juist een sterk afwijkende. Tijdens de amuse (marshmallow van mosterd, krokant van rosé pepers en appelgelei) hebben ze gelegenheid nader met elkaar kennis te maken.

Het derde Nieuw Organiseren diner is begonnen. Het vindt plaats in het sfeervolle restaurant De Herberg van Smallingerland in het plaatsje Rottevalle vlakbij Drachten.

Voorgerecht: Van HR naar RH

Als iedereen zich heeft gesetteld is het tijd voor de eerste spreker: Bert Bloem. Hij loopt al heel wat jaren mee in het HR- en organisatievak. Opgeleid en opgegroeid in de wereld van maakbaar, gelijk en controle. Hij startte als functiewaardeerder, werd manager en leidde programma’s en projecten. Ik was niet ik, maar mijn functie, zegt Bert. Ik deed net alsof ik het allemaal zeker wist en probeerde de schijn op te houden.

Tótdat hij bij Meurs HRM ging werken, de voorganger van eelloo waar hij nog steeds als adviseur aan verbonden is. Een bureau zonder structuur, leidinggevenden en functies, waar de mensen zelf hun salaris bepalen. Een bureau dat zich steeds afvraagt: hoe kun je het anders doen, hoe kun je mensen echt centraal stellen? Dit moet je iedere keer weer samen uitvinden, zegt Bert. Doen wat je verkondigt, met vallen en opstaan.

Ruimte geven om zelf je eigen wijze van organiseren te bepalen zorgt voor draagvlak, inspiratie, zin en betekenis. Maak met elkaar verhalen en probeer die aan het werk te verbinden. Het is waardevol om je af te vragen of je de door jou ingevulde kern van je bestaan terugvindt in je werk en om te onderzoeken of de organisatie past bij deze kern. Organisaties zouden dit mogelijk moeten maken: Van Human Resources naar Resources for Humans.

Aan de tafels wordt er tijdens het voorgerecht (licht gerookte konijn, andijvie, amandelen een crème van Beure Blanc) doorgepraat over een van de drie stellingen waar Bert zijn verhaal mee besluit:

  1. Werk is er voor mensen en niet andersom
  2. Gezond verstand brengt ons verder dan regels, procedures en voorschriften
  3. Als we minder in beroepen en functies denken, hoeven minder mensen aan de kant te staan.

Hoofdgerecht: Lentekriebels

Rond 7 uur is het woord aan Heleen van der Kooi, mobiliteitsmanager bij de gemeente Groningen en trainer-coach bij haar eigen bureau Positief Vernieuwen.

Ze vertelt eerst haar persoonlijk verhaal, over dat ze zich een paar jaar geleden somber, druilerig, kleurloos voelde. Hoe lang duurt het nog dat ik met pensioen mag? Hoe hou ik het vol? Hoe los ik het op? Dit veranderde doordat ze zichzelf ándere vragen begon te stellen. Wanneer gaat het eigenlijk wél goed in het werk? Wat geeft mij wél energie? Waar heb ik lol in? Wat doe ik dan? Hoe krijg ik daar meer van?

De antwoorden op deze vragen gaven haar ‘lentekriebels’. Ze begon dingen te doen die haar energie gaven, waar ze een goed gevoel van kreeg. Ze volgde de leergang Appreciative Inquiry en verdiepte zich in de Positieve Psychologie.  Ze ontdekte dat dit buitengewoon krachtige instrumenten zijn om positieve veranderingen te genereren. Vanuit ‘wat leven geeft’ aan een organisatie, team of individu en vanuit wat al werkte in het verleden.

Er ontstaat daardoor ruimte om andere dingen te doen en nieuwe dingen te leren. In deze tijd waarin organisaties en functies razendsnel veranderen, is dat een belangrijk gegeven, zegt Heleen. Meer aandacht voor het zoet in organisaties is niet alleen leuk maar ook uiterst waardevol. Haar boodschap: Jij kunt dagelijks bijdragen aan meer bevlogenheid in je team, als je de moeite neemt om positieve emoties op te merken en daar kort en met aandacht op te reageren. Lentekriebels zijn besmettelijk.

Haar vragen aan de deelnemers zijn:

  1. Kun je een persoonlijk verhaal uit je werk beschrijven waarin jij op je best was?
  2. Welke werkervaring was voor jou waardevol, enerverend en leerzaam?
  3. Kun je vertellen waarom dit voor jou zo’n goeie ervaring was?

Tijdens de gesprekken aan tafel wordt het hoofdgerecht geserveerd: op lage temperatuur gegaarde kalfslende, groene asperge, artisjok, mousseline van gekarameliseerde ui en een jus van gefermenteerde knoflook.

Nagerecht: Bewust Ontwikkelingsgericht Organiseren

De derde dinner speech wordt een klein uurtje later verzorgd door Sjoerd Sol. Hij doet dit in de vorm van een bespreking van het boek ‘Een cultuur voor iedereen’ van Kegan en Lahey. Een prachtig boek, zegt Sjoerd, waarin de auteurs stellen dat mensen in klassieke organisaties ontzettend veel energie verspillen door zo goed mogelijk voor de dag te komen en hun zwakke eigenschappen te verbergen. Ze beschrijven in hun boek een organisatiemodel waarin het wezenlijk anders gaat: de Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisatie. 

Het boek neemt drie organisaties onder de loep die al het mogelijke doen om een cultuur te creëren waarin iedereen haar of zijn fouten en kwetsbaarheden juist gebruikt als kansen voor groei. De praktijken die ze hierbij hanteren blijken goed aan te sluiten bij recent ontwikkelingspsychologisch onderzoek van volwassenen.

Next Jump (e-commerce). Een beter ik + een beter jij = een beter wij. Je helpt je collega’s omdat dat bijdraagt aan jouw eigen ontwikkeling en groei. Interessant is dat dit bedrijf een sollicitatieproces kent dat drie weken duurt;  je kunt dan echt ervaren of er een match is tussen persoon en organisatie.

Decurion (vastgoed, bioscopen). Iedereen dient boven zijn of haar kunnen te presteren. Er worden vissenkomgesprekken georganiseerd om problemen op te lossen en kwesties en denkpatronen aan het licht te brengen die dieper gaan dan directe omstandigheden.

Bridgewater (hedgefonds). Pijn + reflectie = vooruitgang. Alle medewerkers hebben een app als pijnknop om ervaringen van negatieve emoties op het werk op te nemen en te delen wanneer de eigen afweermechanismen in werking worden gesteld.

Sjoerd besluit zijn verhaal met drie stellingen:

  1. Het ontwikkelen van mensen is de strategische kern van een (maatschappelijke) onderneming
  2. De organisatie zélf is de plek waar je wordt opgeleid en waar je je ontwikkelt
  3. Door nieuw te doen kan ook nieuw denken ontstaan.   

Tijdens het dessert (cannelloni van Fryske koek en vijg, gepocheerde vijg, Italiaans schuim met dragon en yoghurtsorbetijs) wordt hier nog een klein half uurtje over doorgepraat. Cees Oprins sluit rond 9 uur de avond af, waarna iedereen geïnspireerd en vol verhalen naar huis gaat.

We hebben een training ontwikkeld waarin jullie in twee dagen ontdekken hoe jullie ‘nieuw organiseren’ in jullie team of organisatie kunnen toepassen.