Het comfortabele leven van een organisatiecoach… of toch niet?

In mijn leven als organisatiecoach maak ik veel mooie dingen mee. Ik mag meedraaien in de keuken van het MKB, Overheid, Onderwijs en Zakelijke Dienstverlening. Dat is uitdagend en inspirerend!

De context is iedere keer anders en toch blijft de kern van mijn toegevoegde waarde hetzelfde, namelijk het verbinden van de mensen die er werken. Nieuw Organiseren betekent uitgaan van vertrouwen en het benutten van kwaliteiten van mensen. Beiden ontstaan als we werkelijk met elkaar in contact zijn en dat gebeurt vooral in een goed gesprek. Maar het lijkt vaak alsof we het echt in gesprek zijn met elkaar zijn verleerd. Luisteren om te begrijpen in plaats van luisteren om te antwoorden… Het is een oplossing voor veel problemen binnen organisaties.

Ik vind het leuk om te verbinden met mensen en te luisteren naar wat er verteld wordt. Daarom besteed ik de laatste tijd steeds meer aandacht aan communicatieprocessen. Met name het luisteren naar elkaar om elkaar te begrijpen in plaats van een antwoord te kunnen geven is daarin voor mij belangrijk. Ook ben ik nieuwsgierig en dat helpt me om een coach met toegevoegde waarde te zijn. Goed observeren en onderzoeken van wat er eigenlijk speelt in een organisatie is onderdeel daarvan. En dat doe ik dus door “in gesprek te gaan met mensen van de organisatie en te luisteren naar wat ze willen vertellen ”. Da’s een mooi gemakkelijk leven zou je denken… maar ik mag zelf ook graag spreken en ik wil mijn kennis graag delen en overdragen… door dat enthousiasme stap ik soms ook in de valkuil van luisteren met de bedoeling om te reageren. En is het dus niet altijd gemakkelijk.

In gesprek gaan op een constructieve manier en ontdaan van al het gedoe, is werken met dat wat zich aandient en reageren in het hier en nu. Het daarbij aansluiten bij de verschillende culturen vind ik prachtig om te doen, maar soms ook moeilijk. Maar gelukkig mag ik zelf ook leren en ontdekken.

Bij een gemeente in het Noorden van het land ben ik betrokken als coach en constructief kritische vriendin. Voor de zomer hebben we met alle teammanagers diverse sessies gehad waarin we gezamenlijk betekenis hebben gegeven aan de visie en missie voor de komende jaren (door middel van het goede gesprek). Nu maken we de vervolgstap naar de rest van de organisatie samen met het management. De ingrediënten die we hebben opgehaald in de sessies gebruiken we voor de bereiding van de vervolgsessies. En er blijken veel meer ingrediënten aanwezig dan we op voorhand verwacht hadden. Een prachtig proces waarin we niet alleen op visie en missie concentreren, maar ook op cultuur, structuur en de buitenwereld. Ik hou jullie daar graag van op de hoogte.

Nicole Doornbos