Van droom naar dorpsvisie

Voor wie

Voor beleids-, project- en visiegroepen die bezig zijn of gaan met het ontwikkelen van een dorpsvisie.

Inhoud

Een dorpsvisie is een plan waarin wordt aangegeven hoe een dorp (en naaste omgeving) zich in de komende 10-15 jaar ontwikkelt. Een dorpsvisie is er voor het hele dorp en wordt opgesteld door of samen met de inwoners.

Willen jullie dat in jullie dorp(en) een dorpsvisie wordt ontwikkeld? En wil je graag weten hoe je dat aanpakt? Dan is deze korte intensieve training misschien iets voor jullie.

Opzet

De training is opgebouwd uit de volgende vijf sporen:

  1. Waarom en hoe? Doel en ambitie. Het verschil tussen een visie en een plan. Keuze van thema’s en onderwerpen. De beoogde resultaten. De reikwijdte van de visie.
  2. Welke aanpak volgen we? Hoe begin je? Hoe vorm je een projectgroep?  Hoe verdeel je de taken? Hoeveel budget heb je nodig? Wat is een realistische planning? Ook kijken we naar communicatie en PR.
  3. Wie betrekken we er bij? Welke partijen willen en moeten een inbreng hebben. Hoe bereik je specifieke groepen zoals ondernemers, verenigingen, ouderen, zieken en jongeren? Methoden, zoals vragenlijsten, social media, digitale fora en grootschalige dialoogmethoden.
  4. Hoe verzamel je ideeën, hoe analyseer je ze en hoe werk je ze uit? Welke brainstormmethoden kun je gebruiken? Hoe kom je van ideeën tot inspirerende visies en uitvoerbare plannen? Hoe koppel je ze terug naar de bewoners en andere belanghebbenden?
  5. De visie. Praktische tips voor het schrijfproces. Hoe spreek je heldere taal met een duidelijke bedoeling. Basisprincipes van beeldtaal: foto’s, tekeningen en filmpjes. Je leert welke vormen je kunt gebruiken en je gaat er meteen al experimenterend mee aan de slag.

Duur

De training bestaat uit een verkenningsbijeenkomst, twee trainingsdagen en een terugkombijeenkomst.

Wij werken zowel tijdens de bijeenkomsten als tussendoor met expeditieopdrachten, waardoor de nieuwe inzichten meteen in de praktijk worden toegepast.

Meer informatie

Neem gerust contact met ons op via de mail of de contactpagina.

Of bel ons: 06 – 557 064 37.